4 sleutels tot betrouwbaar kleurbeheer voor verpakkings- en etikettendrukkers - Esko

4 sleutels tot betrouwbaar kleurbeheer voor verpakkings- en etikettendrukkers

November 03 2015

Verpakkingen en etiketten

De juiste kleuren realiseren voor verpakkingen en etiketten kan een uitdaging zijn. De drukkwaliteit hangt af van verschillende variabelen: prepress, substraten, druktechnische factoren en inkten.

Het vermijden van kleurcorrecties op de pers bespaart tijd en voorkomt dat jobs worden afgekeurd. Maar hoe krijgt u kleuren van de eerste keer juist?

Er zijn 4 waardevolle sleutels tot betrouwbaar kleurbeheer:

 

1. Werken met spectrale kleurdata

De meeste kleurbeheersystemen zijn gebaseerd op Lab-kleurdata. Daarbij legt de a*-as vast hoe groen of rood een kleur is en de b*-as hoe blauw of geel. L bepaalt de kleurindruk in specifieke verlichtingsomstandigheden.

Spectrale data daarentegen definiëren het gedrag van de kleur in het hele zichtbare lichtspectrum. Doordat ze onafhankelijk zijn van verlichting, bieden spectrale data veel meer informatie over de kleur dan een Lab-meetwaarde. Daarom zijn spectrale data de enige manier om een kleur echt te karakteriseren.

Voor verpakkingen wordt een brede waaier aan inkten en substraten gebruikt. Meetomstandigheden kunnen daarbij sterk variëren. Spectrale data vormen daarom de meest betrouwbare basis voor kleurcommunicatie.

Spectrale kleurdata exact definiëren met een spectrometer

2. Inktgedrag voorspellen

Naast de standaard vier CMYK-proceskleuren worden doorgaans ook steunkleuren gebruikt voor verpakkingen. Om de juiste verwachtingen te kunnen creëren bij klanten, moet u het gedrag van die speciale inkten met een hoge mate van nauwkeurigheid kunnen voorspellen.

Een overdrukmodel voor steunkleuren op basis van spectrale data biedt een betrouwbare voorspelling van de wisselwerking tussen die steunkleuren en de procesinkten. En dat lang voordat het ontwerp ter perse gaat. Zo kunt u accurate proeven, mockups en kleurscheidingen maken.

PackProof

3. Drukken met een grotere kleurruimte

Conventionele drukkers maken gebruik van steunkleuren voor vrijwel elk drukorder. Daarbij besteden ze doorgaans 50% tot 60% van hun productietijd aan het wassen en inrichten van de pers. Dat is een probleem in een wereld waar steeds kleinere oplages je winstmarges onder druk zetten.

Op een digitale pers is het trouwens evenmin aanvaardbaar je te beperken tot standaard CMYK-vierkleurendruk: voor veel merkkleuren is CMYK ontoereikend.

Daarom stappen veel drukkers over op drukken met een grotere kleurruimte door gebruik te maken van een vaste 5-, 6- of 7-kleurenset. Werken met een vaste inktset biedt kleurafstemming met de meeste merkkleuren. Tegelijkertijd maakt het een snelle doorlooptijd mogelijk, aangezien voor elk drukorder dezelfde inkten worden gebruikt.

Steunkleurinkten omzetten naar drukken met een grotere kleurruimte

4. Betrokkenen verbinden via een centrale kleurendatabase

Er zijn heel wat mensen betrokken bij de productie van verpakkingen. Allemaal moeten ze kleurinformatie juist verwerken om een optimaal resultaat te realiseren. Doeltreffende kleurcommunicatie is dus van cruciaal belang.

  • In uw eigen drukkerij garandeert een centrale database met alle relevante kleurdata dat al uw medewerkers met de nieuwste updates werken.
  • Om ervoor te zorgen dat er in de hele verpakkingsketen kleurafstemming is met de nieuwste kleurdata voor een verpakkingsproject, kunt u uw prepress workflow voor verpakkingen koppelen aan de PantoneLIVE™ cloud. De PantoneLIVE cloud is een beveiligde database met spectraal gedefinieerde Pantone® kleurdata en steunkleurreferenties voor merkkleuren.
Wereldwijde PantoneLIVE cloud

Esko kleurbeheer

Kom meer te weten

Wilt u meer informatie over perfect kleurbeheer voor verpakkings- en etikettendrukkers? Download uw gratis gids voor kleurbeheer.